Історична панорама "Запорізька Січ - оберіг українського народу"

Щороку, в день Покрови Пресвятої Богородиці, яку з давніх-давен вшановували українські козаки, як свою покровительку і заступницю від ворогів, в Україні відзначається День українського козацтва – свято всього українського народу, свято людей, небайдужих до благородної справи розбудови української державності.

Напередодні цього визначного свята у Кролевецькій районній дитячій бібліотеці для учнів 6-Б класу була проведена історична панорама «Запорізька Січ – оберіг українського народу». В рамках панорами відбулася зустріч учнів з писарем та полковником Кролевецької козацької сотні Борисом Книшом. Свою розповідь Борис Петрович розпочав такими словами: «Святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці, з її іконою. Окрім того, споконвіку на свято Покрови Пресвятої Богородиці в Україні відбувалася Велика рада, яка обирала гетьмана та визначала, як козацтву жити далі…». Продовжуючи, він розповів дітям про причини виникнення українського козацтва та утворення козацької держави – Запорізької Січі, її будову і склад, а також про перших кошових та гетьманів. Крім того, ознайомив дітей з життям і побутом козаків, їх військовим мистецтвом і системою фізичного виховання, з козацькими клейнодами, культурою і традиціями. Також полковник козацької сотні мав нагоду наочно показати учням ікону Покрови Пресвятої Богородиці та фотографії найславетніших гетьманів України. Наприкінці зустрічі діти взяли участь у цікавій народознавчій вікторині «Козацькими стежками». Всі учні активно відповідали на запитання вікторини, але серед усіх дітей виявився найрозумніший, найспритніший, найсміливіший учень, який отримав від Бориса Петровича в подарунок солодкий приз.

У читальному залі для дітей була організована книжково-ілюстративна викладка літератури «Мудрість козацької доби», на якій представлена історична, пізнавальна, художня література про козацькі часи в Україні.

/Files/images/SDC17276.JPG /Files/images/SDC17289.JPG /Files/images/SDC17300.JPG /Files/images/SDC17314.JPG/Files/images/SDC17315.JPG /Files/images/SDC17308.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 348

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.